Teambuilding: de impuls voor een productieve samenwerking

Teambuilding is dé manier om jouw collega’s elkaar te leren kennen, een goede sfeer te laten ontstaan en te zorgen voor een productieve werkomgeving. Veel bedrijven hebben de resultaten ervan al ondervonden, dus waar wacht je nog op? Teambuilding bestaat in veel verschillende vormen, dus er is altijd wel iets dat bij jou en je collega’s of vrienden past. Lees verder op deze pagina om meer te weten te komen over teambuilding en de vele voordelen ervan.

Wat is teambuilding precies?

Onder teambuilding vallen verschillende activiteiten die bedoeld zijn om mensen beter of op een andere manier te leren kennen. Vaak wordt het gedaan met nieuwe (of oude) collega’s, maar dit is zeker niet de enige doelgroep voor teambuildingsactiviteiten. Zo kun je bijvoorbeeld ook met een sportteam of een groep studenten gaan teambuilden. Door de ruime keuze tussen activiteiten is een leerzame ervaring en een gezellige tijd gegarandeerd. De motivatie van een groep mensen om deel te nemen aan een teambuildingsactiviteit zijn erg verschillend, net zoals de soort activiteiten die je doet. Hierover lees je later meer. Er is vaak sprake van een combinatie van spel of entertainment met een diepere betekenis. Zeker in deze tijd, waarin mensen elkaar soms voor lange tijd niet hebben gezien of hebben gesproken, kan het een ontzettend goede manier zijn om deze relaties op te bouwen of te herstellen. 

Waar zijn de activiteiten goed voor?

De activiteiten hebben verschillende voordelen en doelen. Ze zijn bijvoorbeeld bedoeld om een vertrouwen op te bouwen of een band te scheppen tussen nieuwe mensen. Ook valt er vaak veel te leren. Sommige opdrachten of activiteiten helpen je om op een oplossingsgerichte manier te denken en problemen aan te pakken. Ten slotte zijn er opdrachten die je kunnen leren plannen en werken op een overzichtelijke en productieve manier. Verder besluiten mensen soms deel te nemen aan een activiteit om een conflict op te lossen. Zo zie je dat er altijd wel een keuze is waar jouw team iets van kan leren of op een andere manier voordeel uit kan halen. 

Verschillende soorten activiteiten

Er zijn veel verschillende vormen en oefeningen beschikbaar voor jouw team. Zo zijn er teams die kiezen voor een meer fysieke uitdaging, zoals bijvoorbeeld een hindernisbaan of een sportactiviteit. Bij andere activiteiten ligt er meer focus op mentale opdrachten, zoals puzzels of escaperooms. Het belangrijkste verschil tussen deze activiteiten is dus waar ze vooral op gericht zijn: een psychologische of meer fysieke ervaring. Teamspeling heeft een eigen aanpak om de activiteiten vorm te geven. Er is een ruime keuze in spellen en oefeningen, en er wordt altijd gezocht naar de juiste combinatie van humor en het opdoen van een goede ervaring met je team. De ervaring is bedoeld om plezier te hebben met een groep mensen, en ondertussen iets te leren en vooruitgang te boeken. De begeleiders of trainers onderbreken af en toe de activiteiten of teamtraining voor gesprekken om te zorgen dat dit deel van de ervaring gegarandeerd wordt bereikt.