stock, trading, monitor-1863880.jpg

Starten met beleggen, wat zijn de risico’s

je op verschillende manieren zo klein mogelijk maken. Zo kan je denken aan spreiden, maar ook aan  

Met spreiden loop je minder risico
Als je minder risico wilt lopen is het verstandig om te gaan spreiden. Zo kan je spreiden in verschillende beleggingscategorieën, beleggingsproducten of banken waar je kan beleggen. Mocht het fout gaan in een beleggingsfonds of bij een beleggingspartij dan is je schade vaak beperkter omdat je geld niet allemaal in hetzelfde fonds bij dezelfde partij zit. Maandelijks beleggen is een vorm van spreiden, je belegt dan maandelijks een vast bedrag en zo zorg je ervoor dat je niet op de top van de markt instapt.


Wees eerlijk naar jezelf
Kennis en ervaring zijn erg belangrijk als je wilt gaan beleggen, bij genoeg kennis en ervaring kan je zelf een goede risico inschatting maken. Een veel gemaakte beginnersfout is gaan beleggen zonder dat je er kennis van hebt. Vooral als je zelf gaat beleggen is moet je voldoende kennis hebben van de markt en ook voldoende tijd om de markt te volgen. Je geld laten beleggen kan een goed alternatief zijn als je te weinig tijd of kennis hebt. Het enige wat je dan hoeft te doen is een rekening openen, geld storten en de rest doet de belegginsexpert van de door jou gekozen beleggingspartij.

Beperk de risico’s
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een aantal manieren om inzicht te krijgen in de risico’s van beleggen. Een aantal risico’s kan je helaas niet veel aan doen, maar een aantal ook wel, bijvoorbeeld het spreiden. Een andere manier om het risico te beperk is na te denken over het beleggingsdoel dat je voor ogen hebt en hoeveel risico je daarbij wilt lopen. De belangrijkste tip met beleggen blijft: beleg alleen met geld dat je kunt missen. 

Nu kun je starten met beleggen
Nu je alle risico’s in kaart hebt gebracht kan je gaan starten met beleggen, aan de hand van je risico en je gekozen profiel is het mogelijk om rendement te gaan maken. Maak nog wel de keuze om zelf te beleggen om te beleggen of dat via een vermogensbeheerder te doen en bekijk goed waar in beleggen het meest lucratief is

Extra tip

Beleggen is echt voor de lange termijn, vanuit onderzoek bij Nutmeg blijkt hoe langer je aan het beleggen bent hoe minder risico je loopt.