De opties die je hebt voor debiteurenbeheer

Als ondernemer heb je meerdere opties voor debiteurenbeheer. Als beginnende ondernemer zul je dit in veel gevallen zelf doen, maar wanneer je een beetje verdient dan is het administratieve gedeelte uitbesteden een eerste goede stap. Je hebt hierdoor minder omkijken naar de administratie en je beheer wordt beter uitgevoerd. Je hebt meerdere keuzes voor het beheer. Zeker als jouw bedrijf tot het MKB behoort. Je kunt dan namelijk meerdere opties kiezen. Welke opties er zijn en wat de voor- en nadelen zijn, dat lees je in de onderstaande alinea’s.

Debiteurenbeheer uitbesteden aan een debiteurenbeheerder

Wanneer je meerdere debiteuren hebt en maandelijks tientallen facturen verstuurt, dan wordt debiteurenbeheer interessant. Je hebt er dan geen omkijken meer naar en je kunt ervan uitgaan dat je sneller over je geld zal beschikken. Debiteurenbeheer kost een bepaald bedrag per maand. Binnen dit bedrag heb je een maximaal aantal facturen voordat je naar een hoger bedrag gaat. Je kunt door de samenwerking met een partij voor het beheer gebruik maken van hun software en service. Hierdoor gaat het hele proces na het indienen van de factuur vrijwel vanzelf en heb je er geen omkijken naar. Daarnaast kun je hen voor advies benaderen in zaken rondom cashflow en debiteuren. 

Een medewerker in dienst nemen

De administratie draait om meer dan alleen debiteurenbeheer. Wanneer je een groter bedrijf hebt, dan kies je op den duur ervoor om iemand in dienst te nemen. Je kunt je accountant ook dit werk laten doen, dus je moet een afweging maken van de kosten en de voor jou gewenste werkwijze. Daarnaast is het goed om te beseffen dat een medewerker op een administratieafdeling geen specialist in alle administratieve taken is. Zo’n medewerker kost rond de 2500 euro per maand. Uitgebreide diensten van een boekhouder kosten vaak de helft daarvan. Een debiteurenbeheerder vraagt meestal tussen de 75 en 250 euro per maand. Je zult de afweging dus moeten maken tussen één medewerker in dienst nemen of een goede samenwerking tussen boekhouder en debiteurenbeheerder. Wat kosten betreft, is deze laatste vaak een voordeligere keus waar je bovendien minder “aan vast zit” dan aan een medewerker in een dienstverband hebben.

Factoring of debiteurenbeheer?

Een stap verder dan debiteurenbeheer uitbesteden is factoring. Hoewel factoring lang niet bij alle ondernemers bekend is, is het belangrijk om hier meer over te weten. Het heeft namelijk voordelen, zeker wanneer je ook geld wilt lenen of al een lening hebt. Factoring houdt namelijk in dat jouw openstaande facturen binnen één of enkele dagen uitbetaald worden. Waarbij een debiteurenbeheerder alleen achter niet betaalde facturen aangaat en een snelle betaling probeert te regelen door kort op de verlopen facturen te zitten, betaalt een factoringmaatschappij direct uit. Zij schieten het bedrag dus voor zodat jij direct al jouw openstaande facturen op je rekening hebt gekregen. Hierdoor is geld lenen vaak niet nodig. De nadelen van factoring zijn de hogere vergoeding die ze vragen en het feit dat je nog steeds een risico loopt als jouw klant uiteindelijk niet betaalt. Factoring is daarmee alleen interessant als jij snel geld nodig hebt in verband met de cashflow. Kijk voor meer informatie eens op https://creditpartners.nl/