Voordelen van boekhoudsoftware voor kleine bedrijven

Als je als klein bedrijf of eenmanszaak bekijkt hoe je je boekhouding moet doen, is het kiezen van een online boekhoudprogramma een prima optie. Intuïtieve online oplossingen hebben veel voordelen om je tijd te besparen, te organiseren en inzicht te krijgen in je financiën. Bovendien zijn er veel dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste software voor jou. In deze gids praten we je door het proces heen.

Waarom een boekhoudprogramma een goede keuze is

Als ondernemer moet je geen tijd besteden aan het ontdekken van de fijne kneepjes van de boekhouding of het goochelen met bonnetjes en uitgaven. In plaats daarvan zou je deze kostbare tijd moeten besteden aan het ontwikkelen van je ideeën en je bedrijf.

Organiseer en beperk fouten tot een minimum

Het is gemakkelijk om bonnetjes en facturen kwijt te raken of te vergeten. Met een boekhoudprogramma is alles op één plek georganiseerd, zodat je het kunt bekijken, eraan kunt herinneren, opnieuw kunt afdrukken en opnieuw kunt versturen in geval van problemen.

Een online boekhoudprogramma dat verbinding maakt met de invoer van transacties van je bank met behulp van bankfeeds maakt het nog gemakkelijker om je boekhouding te doen. Vervolgens kun je de transacties gewoon in je software vastleggen, zonder je zorgen te maken dat je iets belangrijks vergeet.

Facturatie, boekhouding en uitgaven op dezelfde plaats

Met een online boekhouden programma kun je je boekhouding, facturatie en uitgaven samen beheren. Zo kun je gemakkelijk facturen maken, versturen, bijhouden en vastleggen in je boekhouding, zonder dat je hoeft te switchen tussen software. Het bijhouden van je uitgaven is eenvoudig met een online software, en maakt het opstellen van je Self Assessment Tax Return sneller.

Meer inzicht in je financiële gezondheid

Hoe groot je bedrijf ook is, je wilt altijd weten hoe het presteert. Met boekhoudsoftware krijg je een nauwkeurige momentopname van je financiële gezondheid met dieper inzicht in winst en verlies, uitgaven, belastingoverzichten en meer.

Het kiezen van een software met geautomatiseerde rapportage is een goed idee om je cashflow in de gaten te houden en je financiën te leren kennen. Als je bedrijf btw-geregistreerd is, kun je met boekhoudsoftware in een paar klikken een geautomatiseerde Making Tax Digital btw-aangifte doen.

Vergeet boekhouden met spreadsheets

Boekhoudsoftware moet eenvoudig te gebruiken zijn, zodat het doen van je boekhouding geen strijd is. Als je momenteel spreadsheets gebruikt om je boekhouding te doen, kan de overstap naar een boekhoudprogramma je werk gemakkelijker maken. Geen verwarrende formules meer, overbruggingssoftware, rekenwerk of zorgen of je het wel goed doet. Kiezen voor een geautomatiseerde boekhoudoplossing kan je werklast verminderen, en je tegelijkertijd de grondbeginselen van de boekhouding leren.

Houd je gegevens veilig

Online boekhoudsoftware moet de GDPR-richtlijnen volgen, gegevensversleuteling gebruiken en regelmatige back-ups hebben om ervoor te zorgen dat je gegevens nooit verloren gaan. Dit betekent dat je kunt ontspannen in de wetenschap dat je gegevens veilig zijn, en dat je geen werk verliest, in tegenstelling tot het gebruik van desktop software of het vertrouwen op onbeveiligde spreadsheets.

Naadloze samenwerking met je accountant of collega’s

Als je al samenwerkt met een boekhouder, kan samenwerking met een boekhoudprogramma de relatie sterker maken. Je kunt je documenten uploaden, je facturen versturen en je banktransacties importeren, zodat ze alle informatie hebben die ze nodig hebben om je boekhouding te beheren.

Bij het beheer van uitgaven is het belangrijk dat je collega’s of werknemers toegang hebben om hun uitgaven te uploaden, zodat je een duidelijk beeld hebt van wat er wordt uitgegeven.

Hoe kies je de juiste boekhoudsoftware

Stel jezelf de volgende vragen bij de beslissing welke software het beste is voor jouw bedrijf:

Wat is de grootte van het bedrijf?

Sommige software is ontworpen voor grote ondernemingen en andere voor kleine bedrijven. Je moet ervoor zorgen dat je de software kiest die nu aan je behoeften voldoet, maar die ook met je bedrijf mee kan schalen.

Welke functies heb je absoluut nodig?

Begin met het definiëren van je behoeften en zorg ervoor dat de software die je bekijkt die diensten en functies biedt.

Wat is je budget?

Je moet je afvragen of je geld wilt uitgeven aan een boekhoudprogramma, en zo ja, hoeveel je bereid bent uit te geven.

Hoe bekend ben je met boekhouden?

Ben je een beginner of gevorderd in de boekhouding? Als je een beginner bent wil je misschien kiezen voor een eenvoudig te gebruiken software met hulpgidsen en ondersteuning.

Onze boekhoudsoftware helpt kleine ondernemers met hun boekhouding, facturering en financieel beheer.

Het is heel gemakkelijk te gebruiken, en heeft gidsen, handleidingen en hulp van ons ondersteuningsteam om je boekhouding soepeler te laten verlopen.