Gespecialiseerde bedrijven kunnen advies geven bij de waardebepaling

Het is altijd goed wanneer je eigenaar bent van een bedrijf om de waarde van het bedrijf te berekenen. Niet alleen wanneer je het bedrijf wil verkopen is dit interessant. Het is in het algemeen een goede exercitie om door het proces van waardebepaling van het bedrijf te gaan om te zien hoe het bedrijf ervoor staat en waar er eventueel op verbeterd kan worden.

 

De waarde van een bedrijf berekenen kan zo complex gemaakt worden als je het zelf wil, maar om tot een objectief resultaat te komen en een zo realistisch mogelijke waarde te bepalen komt er wel wat bij kijken. Er zijn diverse bedrijfsovername advies instanties die gespecialiseerd zijn in deze materie en die hier ook een platform voor aanbieden. In de meeste gevallen kunnen dit soort bedrijven ook helpen met het berekenen van de bedrijfswaarde.

 

Vuistregels kunnen helpen een waarde te berekenen

Wanneer je snel en relatief makkelijk de waarde van een bedrijf wil bepalen dan kun je aan de hand van een aantal vuistregels snel tot een bedrag komen. De uitkomsten verschillen natuurlijk per vuistregel, maar je kan er altijd onderdelen aan toevoegen waardoor je bij een steeds betere benadering van de uiteindelijke waarde terecht komt.

 

Er zijn mensen die vooral kijken naar de intrinsieke waarde van het bedrijf en dan met name het Eigen Vermogen en alle bezittingen. Dit is natuurlijk goed om rekening mee te houden, maar is wel echt een momentopname en geeft ook maar weinig aan over het toekomstperspectief van een bedrijf en is daarom niet volledig representatief.

 

EDITBA is een veel gebruikte indicator bij het berekenen van de bedrijfswaarde

Een aspect dat veel gebruikt wordt bij de waardebepaling van een bedrijf is de zogeheten EDITBA. EDITBA is een afkoring die staat voor earnings before interest, taks, depreciation and mortisation, wat vrij vertaald zoveel betekent als; de verdiensten voor rente, belastingen, afschrijvingen en afboekingen.

 

EDITBA x 4 is een manier om een indicatie te krijgen van de waarde van het bedrijf. Andere vuistregels die regelmatig worden gebruikt zijn; Nettowinst x 5 of 2x de nettowinst + 1 x de intrinsieke waarde. Diverse bedrijfsverkoopplatformen en advies bedrijf verkopen consultants kunnen helpen bij het uitzoeken van de beste formule en de exacte waardebepaling.